O nas
Zarząd
Działalność naukowa
Aktualności
Regulamin koła
Galeria
Linki
Kontakt





Aktualności

-Certyfikaty i znaki umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych, kubeczki z najpopularniejszymi dodatkami do żywności, same produkty i odkrywanie tajemnic ich składu – to wszystko wskazuje na jedno: SKN Zarządzania Jakości Bezpieczeństwem Żywności wznowiło swoją działalność, a wszyscy mogli się o tym przekonać już 8 marca na Dniu Otwartym UP w Lublinie. Centrum naszego stanowiska była sekcja z produktami spożywczymi. Wszyscy zainteresowani mogli sprawdzić się z umiejętności czytania etykiet oraz wybrać produkt ich zdaniem najlepszy. Najczęściej młodzież przyznawała się do nieczytania etykiet produktów w sklepach. Dlatego z zainteresowaniem przychodzili dalej na sekcję z dodatkami, gdzie mogli się dowiedzieć co i dlaczego jest dodawane do żywności, oraz których substancji powinniśmy się wystrzegać. Natomiast, jeżeli zaciekawili się samymi oznaczeniami i certyfikatami umieszczanymi na opakowaniach produktów spożywczych, to tuż obok znajdowała się część odpowiedzialna za tego typu informacje, gdzie w wyczerpujący sposób mogli zapoznać się z tematem. Ostatecznie, wszyscy brali udział w ciekawym quizie z pytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. W taki sposób, łącząc wszystkie sekcje, członkowie naszego koła stanowili integralną całość, którzy przez zabawę i naukę, uświadamiali wszystkich zainteresowanych czym powinni kierować się wybierając produkty spożywcze podczas zakupów, a przede wszystkim zachęcaliśmy maturzystów do wyboru naszego Uniwersytetu, jako dalszą ścieżkę edukacji. Pokazując, na przykładzie koła naukowego, że mają szansę kształcić się w sposób praktyczny i ciekawy.